Comunicat 22-237, El Congrés i els serveis territorials del Penedès, 03.02.2020

Si busqueu en la documentació dels estats de despeses dels pressupostos de la Generalitat de Catalunya per al 2020 una partida referida a la Delegació del Govern i les direccions dels serveis territorials de l'Administració de la Generalitat al Penedès, no la trobareu. Com tampoc ens consta que s’hagi iniciat cap treball per definir com ha de ser aquest procés, que ha de permetre millorar la qualitat i eficàcia en el servei al ciutadà.

El Govern, la Vicepresidència i el Departament de Territori i Sostenibilitat, haurien d’haver posat més energia per treure el Penedès del pou on ens van deixar al no donar-nos l’àmbit territorial i la Vegueria al seu moment, com tots els altres set, i hem hagut de bregar molt per aconseguir-ho i tot gràcies a la pressió feta des de baix, des de la Plataforma per una Vegueria Pròpia i ara des de l’Associació Pro Vegueria Penedès, que fem el seguiment del desplegament de les lleis aprovades amb retard, i estem astorats de veure la gansoneria que tenen.

Del que es tracta és de fomentar, d’una manera molt més efectiva, la interrelació entre la Generalitat i el teixit associatiu, el món socioeconòmic i l’administració local. I això vol dir prioritzar els criteris d’eficiència i estalvi energètic, en una aposta manifesta per la preservació del medi ambient, etc. Ens trobem en un atzucac i per això hem organitza el Congrés pel dia 21 de febrer, l’endemà de la finalització del termini que tenia Vicepresidència per desplegar els Serveis territorials i alhora seguim esperant el Pla Territorial Parcial, al cap de 10 anys de l’aprovació de l’àmbit.

Tampoc entenem el model en comptagotes que s’ha anat aplicant per desplegar els serveis, Ara per ara només hi ha plenament operatives, la seu de la Delegació de la Generalitat a Girona inaugurada el 2010 i que va significar una inversió de 43 milions d’euros, i la de les Terres de l’Ebre inaugurada el 2017 pel president Carles Puigdemont i el vicepresident, Oriol Junqueras, amb una inversió de 15 milions d’euros. Hi treballen 850 i 160 persones respectivament, cosa que vol dir noves oportunitats de feina de qualitat per als habitants de les vegueries on es despleguen els serveis. La que hauria de venir a continuació és la de les Comarques Centrals, una obra que s’estima que costarà uns 10 milions d’euros però que no té cap assignació econòmica en el projecte de pressupostos, i que difícilment estarà a punt abans del 2026.

I en el cas del Penedès podem dir amb molta propietat, allò de: «el més calent és a l’aigüera». No se’n sap res de res. Justament per això, un dels punts de la Declaració final que es portarà a aprovació en el Congrés diu textualment: “Reclamem al Govern i en especial a la Vicepresidència, que convoqui en el termini màxim d’un mes als alcaldes/esses del Vendrell, Igualada, Vilanova i la Geltrú i Vilafranca del Penedès, per procedir a consensuar la distribució dels diversos departaments entre les quatre capitals, i aprovar un calendari que el faci viable en el mínim temps possible”.

És l’hora de sortir dels nostres espais de confort. No ens podem deixar arrossegar a un fals realisme resignat. I per això cal que els càrrecs electes, de tots els 72 ajuntaments que són més de 800, s’impliquin en la constitució d’una Assemblea o Consell de la Vegueria Penedès, com un organisme autònom i representatiu, perquè expressi amb claredat i contundència les demandes del Penedès, davant la Generalitat, el Govern i el Parlament.

I UNA ASIGNACIÓ PRESSUPUESTARIA MOLT ESQUIFIDA

Si analitzem les dades territorials de la proposta dels pressupostos de la Generalitat de Catalunya 2020, els resultats els podem resumir de la següent manera: el Penedès és el quart àmbit per població, però és el sisè per xifra d’inversió, i el vuitè per inversió/habitant. I diem més, si els 473.000 habitants de l’àmbit Penedès representen el 6,22%, això vol dir que ens tocarien 77.585.000 euros, un 42% més dels 54.594.000 que ens han assignat. Adjuntem les dades referides a la proposta del pressupost, del que tenim assignat el Penedès comparat amb els altres àmbits, en inversió bruta i el que representa per habitant, i com queda repartir per cada una de les 4 comarques.

La conclusió general és que molt poc hem avançat, i seguim pràcticament allà on érem, fa deu anys i potser ens caldran esperar deu anys més, per tenir aquest procés de la descentralització dels serveis acabat. Francament tot plegat, és una trista realitat, que ens porta a reivindicar els drets que tenim el Penedès, i per això hem organitzat el nostre propi CONGRÉS, per exigir la gestió del territori de la Vegueria Penedès al servei de les persones, a partir de les propostes que hem anat elaborant aquets darrers mesos. Adjuntem el programa.

*****************

CONGRÉS PRO VEGUERIA PENEDÈS 2020

21 de febrer 2020 al Castell de Castellet - Centre UNESCO

“LA GESTIÓ DEL TERRITORI DE LA VEGUERIA PENEDÈS AL SERVEI DE LES PERSONES”

Tres anys després que el Parlament de Catalunya aprovés la Vegueria Penedès, des de la societat civil ens hem proposat obrir un debat per reflexionar i donar resposta al model de Vegueria que volem, en els diferents àmbits, i com podem contribuir des del Penedès a un món més sostenible, més just i solidari.

Durant el passat mes de novembre es van organitzar quatre sessions de treball  prèvies a Igualada, el Vendrell, Vilanova i la Geltrú, i Vilafranca del Penedès, per acordar les bases d’un creixement ordenat amb visió de futur. Les conclusions seran presentades al Congrés, junt amb les comunicacions de 17 especialistes que “creuen en la Vegueria”.

L’esdeveniment ha de permetre abordar els principals reptes que ha d'afrontar la societat penedesenca en el futur. Creiem necessari  potenciar el Penedès en xarxa, fomentar el consum de proximitat, promoure una política de conservació de l’entorn i millorar la remuneració del sector primari i les condicions de vida de la gent.

L’Agenda 2030 per al desenvolupament sostenible ens traça el camí a seguir basat en els diferents aspectes d’una ecologia integral, que incorpori clarament les dimensions humanes i socials. És un objectiu del Congrés assentar aquestes idees i transmetre-les de manera planera i honesta.

PROGRAMA

08,30  Recepció

08,45  Presentació.

Fèlix Simon, president PVP. Associació Pro Vegueria Penedès.

09,00  “Biodiversitat, sostenibilitat i territori”

o   Ponent: Martí Boada, doctor en ciències ambientals i geògraf. Universitat Autònoma de Barcelona.

09,30 EL TERRITORI. Infraestructures. Regió Agroalimentària

o   Coordinador Jordi Cuyás (PVP)

o   Ponents:

§  Ton Salvadó, arquitecte, ex-director de Model Urbà de l’Ajuntament de Barcelona

§  Pep Solé Vilanova i Pau Batlle, experts en planejament urbanístic

§  Miquel A. Torres, president de les Bodegues Família Torres

§  Isabel Vidal, cap de la sectorial de la vinya i el vi de JARC

 

10,15  EMPRESA I CONEIXEMENT

o   Coordinador: Pere Prat (PVP)

o   Ponents:

§  Josep Ametller, director general d’Ametller Origen

§  Montse Duch, gerent de Nova Mevir, S.L.

§  Neus Lloveras, consellera delegada d’AKO

§  Ramon Novell, gerent de Cafès Novell

 

11,30 CULTURA I PATRIMONI

o   Coordinador Joan Tarrada (PVP)

o   Ponents:

§  Josep Arasa, especialista en desenvolupament rural

§  Núria Ballester, directora de la  Vil.la Museu Pau Casals

§  Dolors Garcia, presidenta de l’Institut d’Estudis Penedesencs (IEP)

§  Gemma Sivill, directora de la Fundació ProPenedès

 

12,15 EL MODEL TURÍSTIC

o   Coordinador: Jaume Casañas (PVP)

o   Ponents:

§  Dani López, arqueòleg

§  Dani Gutiérrez, assessor turístic patrimonial

§  Jordi Guillem, col·lectiu Terra i Taula  

§  Joan Anton Matas, president del Gremi d’Hosteleria de Sitges

 

13,00 DEBAT. Preguntes per escrit.

13,30 Lectura i signatura de la DECLARACIÓ del

CONGRÉS PRO VEGUERIA PENEDÈS 2020

13,45 Parlament. Quim Torra, president de la Generalitat de Catalunya

14,30  DINAR al restaurant EL BARRETET

 

15,30 CLOENDA

 

 

INSCRIPCIONS: Donat que l’aforament del castell de Castellet és limitat, la participació haurà de quedar restringida a les persones que s’hagin inscrit prèviament, amb data límit 10 de febrer, al correu Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. i que hagin fet una transferència de 25 euros al compte ES60 0081 0037 9000 0177 4884 

 

*****************

PRESSUPOSTOS GENERALITAT 2020

Dades territorials per àmbits

 

A - Ordenat per població

 

1 – Àmbit Metropolità                         4.850.000

2 – Comarques Gironines                       747.000

3 – Camp de Tarragona                       515.000

4 – Àmbit del PENEDÈS                        473.000

5 – Comarques Centrals                         402.000

6 -  Àmbit de Ponent                                362.000

7 – Terres de l’Ebre                              178.000

8 -  Alt Pirineu i Aran                            72.000

TOTAL                                                     7.600.000 

 

 

B – Ordenat per inversió

        

1 – Àmbit Metropolità                         754.435.000

2 – Comarques Gironines                 118.208.000

3 – Comarques Centrals                     85.586.000

4 -  Àmbit de Ponent                            64.295.000

5 – Camp de Tarragona                   59.771.000

6 – Àmbit del PENEDÈS                    54.594.000

7 -  Alt Pirineu i Aran                      42.573.000

8 – sense àmbit                                        42.237.000

9 – Terres de l’Ebre                          25.636.000

TOTAL                                             1.247.340.000

 

 

C – Ordenat per inversió/habitant

 

1 -  Alt Pirineu i Aran                                591

2 – Comarques Centrals                               212

3 -  Àmbit de Ponent                                      178

4 – Comarques Gironines                             158

5 – Àmbit Metropolità                                 155

6 – Terres de l’Ebre                                    144

7 – Camp de Tarragona                             116

8 – Àmbit del PENEDÈS                              115

MITJANA                                                             164

 

 

INVERSIÓ PER COMARQUES

 

ANOIA                                                    23.124.960

ALT PENEDÈS                                        21.057.678

GARRAF                                                      8.374.545

BAIX PENEDÈS                                        2.037.409