Comunicat 20-235, Volem Fets i No Paraules, 27.11.2019

Allò que semblava a tocar, ara veiem que passarà al cap d’anys. L’àmbit funcional de planificació i el desplegament dels serveis territorials de la Vegueria duen un retard considerable, és una distorsió d’origen, que ningú ha fet res per corregir-la. I els consellers de Territori i Sostenibilitat, Sr. Damià Calvet, i el vicepresident del Govern Sr. Pere Aragonés en son els responsables directes.

 

Els 7 plans territorials vigents van ser aprovats el 2010 i tenen una vigència fins el 2026. I el del Penedès ens diuen que serà el primer d’una nova generació d’instruments de planejament, que incorporarà la gestió del paisatge en totes les estratègies, i ampliarà la protecció dels sòls agrícoles, senyal d’identitat del territori.... bla, bla, bla...   Volem fets i no paraules.    

 

La Llei 23/2010, del 22 de juliol, va incorporar la nova àrea funcional de planificació del Penedès, amb l’objectiu d’establir un model del territori pels propers 15 anys en els tres àmbits: els espais oberts, els assentaments urbans i les infraestructures de mobilitat. Però de moment podem afirmar que el Penedès, sense cap justificació, haurà estat sotmès durant 12 anys,  als altres 3 plans territorials vigents (Metropolitana, Catalunya Central i Camp de Tarragona).

 

El Decret 208/2013, de 30 de juliol, preveu la creació d’un grup de treball de seguiment entre la Generalitat de Catalunya i les administracions locals, amb la participació dels Consells Comarcals.

La sessió constitutiva del grup de treball va realitzar-se el 25 de novembre de 2014, i pel que sabem fa més de mig any que no es reuneix i no coneixem cap calendari per la seva finalització.

 

EL TERRITORI. Infraestructures. Regió Agroalimentària.

 

La 4ª Jornada preparatòria “La identitat de la Vegueria Penedès” tindrà lloc el proper dissabte a Vilafranca del Penedès, a l’Auditori del VINSEUM, a partir de les 9 fins a les 13,30 hores; es debatran  aspectes que ens semblen claus per tenir un territori de qualitat i que pensem han de guiar el Pla Territorial Parcial del Penedès:

.

- Primer que el procés de planejament ha de ser participatiu, en la línia dels acords internacionals, en els que es senyala que la gent del territori ha de ser clau en el planejament.

 

- El segon és el Model d'Infraestructures en el que d' entrada pensem que no en calen de noves, sinó fer útils les existents, com el desdoblament de la C-15 Igualada / Vilafranca, la solució de l' Eix Capellades/Masquefa/Martorell, l'aprofitament de la via d'ample europeu que passa pel Penedès,...

 

- El tercer és enllestir el Planejament Territorial, començant pel Pla Territorial del Penedès i acabant amb la revisió dels Plans o Normes dels diferents municipis per adaptar-los al nou Pla. Així mateix com definim la activitat en els espais oberts.

 

- En quart lloc tractarem el Territori i les Activitats Econòmiques que s'hi poden fer, entre les que es proposa dir NO a la Logística Depredadora i SI a tenir una Regió AGROALIMENTÀRIA i INDUSTRIAL.

 

- I en cinquè lloc,  tractarem de la relació de màxima igualtat que volem tenir amb l' Àrea Metropolitana de Barcelona.