Comunicat 19-234, Tercer Debat de Treball, El Model Turístic (23.11.2019), Data Comunicat 25.11.2019

El passat dissabte a la Biblioteca Museu Víctor Balaguer de Vilanova i la Geltrú es va celebrar la tercera jornada preparatòria del Congrés “La Gestió del Territori de la Vegueria del Penedès al servei de les Persones”. En aquesta ocasió el tema del debat era el model turístics, com a activitat estratègica. La complementarietat amb els veïns de Barcelona i Port Aventura, el mar, la plana i la muntanya obren unes oportunitats increïbles. El paisatge, el territori, l’enoturisme, els esports marítims són ingredients que no tothom té a l’abast. Saber compaginar-ho i treure’n profit ha estat l’eix del debat.

 

La benvinguda l’ha fet Jordi Medina, regidor que actuava amb representació de l’Alcaldia de Vilanova i la Geltrú, explicant que la biblioteca on avui se celebra aquest debat és un dels espais més emblemàtics de la ciutat, on s’hi troben obres de molta vàlua del Museu del Prado. Explica el seu convenciment de que la ciutat ha de ser un referent i que ja porten  molt temps treballant la Marca Vilanova. Felix Simón, president de l’Associació Pro Vegueria del Penedès es congratula d’estar en aquest Museu d’interès nacional i explica el què és i per a què serveix la Vegueria. Recorda que el Penedès està al servei  de les persones amb una preocupació ambiental, nascuda de baix a d’alt i que no es pot deixar de treballar perquè el desplegament del Pla territorial és un repte que ja està plantejat.

 

Dani Gutiérrez, que suplia al ponent Jaume Casanyes que no va poder assistir per estar al llit amb grip, va orientar un ric debat per orientar el relat, que ha de ser fet per la gent i no deixar que siguin els de fora que el facin. Així es va parlar de rutes, d’hotels, de museus, de centres d’interpretació de formació i de la vinyala d’Òdena, sense deixar-se les infraestructures i les comunicacions que s’estan fent present en totes les jornades i que seran l’eix central de la propera ponència que es farà a Vilafranca el proper dissabte.

 

Van ser molt celebrades les intervencions de Ester García, directora de l’Escola d’Enoturisme i de Dani López, arqueòleg que va explicar la importància de la recerca ben feta. Així va parlar de que el vi no va arribar, com es deia, de la mà dels grecs i romans, sinó que els fenicis i els ibers ja n’elaboraven fa 2.700 anys. Va explicar els treballs que s’estan fent a la Font de la Canya i va fer referència a altres espais de recerca com l’Abric Romaní,  la Timba, i l’Arboç. Potser no sabem la riquesa que tenim. La vinya i vi ha de continuar la cerca de la qualitat com han sabut fer les regions de Bordeus i la Borgonya francesa.

 

Es va discutir força sobre la importància de la marca com identificador del territori i es van plantejar dos models. Un de més restrictiu que posicioni el territori com a referent sostenible que eviti l’esquarterament i la instal·lació d’activitats logístiques que s’emportin els beneficis a altres indrets, sovint llunyans i l’altre que gestioni les activitats que el món va requerint.  No s’arriba a cap conclusió i segurament aquest serà un dels temes importants del debat de la propera setmana.

 

També es va aprofundir molt sobre la importància de treballar correctament el big data. Avui hi ha molts organismes que recaven informació sobre el perfil dels turistes, els seu lloc d’origen, les pernoctacions, els paquets turístics que fan servir i si són de generació immediata o els fan els turoperadors. Es  necessita informació versemblant per saber com es mou el mercat que mou moltes persones i que té previst un increment del 400% en els propers anys i que a nivell mundial generarà dos bilions de moviments aeris.

 

Carles Garcia Inda va explicar que s’ha de ser clar amb el turisme ja que en alguna recerca apareix que hi ha gent que no el vol i el considera una molèstia, però que avui dona feina des de hospitals fins a botiguers, sense comptar amb els tradicionals restauradors, hotelers i mitjans de transport. El turisme encara està poc desenvolupat al territori i ni a Vilanova ni a Igualada hi ha un hotel de quatre estrelles i no hi serà si no es necessita i que no es poden menystenir les inversions que estan fent grups com Google en la cerca digital i de realitat virtual, que poden afectar el turisme, com també l’impacte climàtic que genera el transport.

 

Ja en el tram final Maria del Mar López explica el programa que es fa a  les escoles de Vilanova per explicar el patrimoni cultural que hi ha a la ciutat i les rutes turístiques de manera que tots tinguin present la riquesa que poden gaudir, així com la gastronomia típica del territori i en especial del Xató, un plat que avui ja té el reconeixement dels millors restaurants.

 

Félix Simon, aprofita el tancament de la jornada invitant a tothom a anar a Vilafranca el dissabte vinent. El tema serà El Territori, Infraestructures i Regió Agroalimentària i es farà a l’auditori del Vinseum. I pel que s’ha anat veient en les tres jornades fetes fins ara, serà un debat interessant en el que tots hi estem convidats.