Comunicat 35- Sr. President, ens fareu confiança? 16.12.2005

Comunicat 35
6.12.2005
 
    

Sr. President, ens fareu confiança?

Sr. President Pasqual Maragall:

Vivim en un territori que, pel que sembla, tothom se’l vol fer seu. Què té el Penedès que mogui tant a la voracitat? Deixeu-nos dir que ens sentim dolguts perquè voleu consumar l’esquarterament del nostre marc natural, -Baix i Alt Penedès- al qual vós mateix concediu una “forta personalitat”. Se’ns vol repartir, junt amb el Garraf, entre Barcelona -la futura Megavegueria urbanorural- i Tarragona, que hi està en camí. Us ho heu pensat bé?   

La gent del vostre partit i col·laboradors propers tenen partiditis... A més, us expliquen la veritat a mitges: no es recorden dels compromisos adquirits pel Pacte del Penedès, ni dels acords que ara farà sis mesos va adoptar l’ajuntament de Vilafranca. Uns acords presos, tanmateix, per corregir la nostra mala memòria i poder fer els planejaments des d’aquí, tenir més capacitat decisòria, bandejar la urbanitis compulsiva; salvar la terra... I no us recordeu, per la vostra banda, del principi de subsidiaritat - que no es faci res des de dalt que no es pugui fer des de baix- que defenseu a l’Europa de les regions i a l’Espanya autonòmica.?

Tal com està la situació, no tenim cap dubte, que faria falta una gran acumulació de valor, perseverança, sagacitat i paciència per canviar la vostra actitud i la de la gent que us envolta. Nosaltres, amb tot, no perdrem l’ànim -ni l’humor - i estarem atents al que vàreu dir en el debat de política general: “La nova organització territorial ens permetrà oferir un projecte de futur als territoris de Catalunya. Farem confiança a les terres del nostre país. Retornant poder donarem llibertat”. Però tenim un dubte: ¿en què queda allò de “la forta personalitat” amb què apaivagàveu l’altre dia el nostre desencís, quan la personalitat és el que justifica, precisament, aquest “fer confiança” amb la creació de les vegueries?

Malgrat tot, volem fer-vos confiança que exercireu la democràcia en primera persona i donareu exemple escoltant i dialogant... La gent de la Plataforma no anem contra ningú, us ho podem ben assegurar. I l’únic mal de què patim, es d’estimar bojament la nostra terra-territori, com vós mateix dèieu, i de tenir unes aspiracions raonades i legítimes. Més de 6000 ciutadans, 75 entitats i una forta majoria d’ajuntaments, que representen a la majoria de la població penedesenca, creuen que tenim dret a esdevenir un àmbit funcional de planificació territorial i al final a tenir també la Vegueria Pròpia, la del Penedès.


Per l’acumulació d’experiències viscudes, tots sabem que “Els polítics s’omplen la boca amb el debat i el diàleg, però tot és una comèdia. No els pots qüestionar. Pots dir el contrari, perquè així és manté l’espectacle, però no una altra cosa: no pots proposar alternatives”, deia fa uns dies l’antropòleg Manuel Delgado. A nosaltres ens agradaria que es trenqués la regla.

President, restem a la vostra disposició per parlar-ne, quan vulgueu i a on vulgueu. Nosaltres, de moment, continuarem fent la nostra feina per la Vegueria, treballant per aconseguir “una democràcia de més qualitat basada en un equilibri de drets i deures i en la participació ciutadana...”

Atentament,

Plataforma per una Vegueria pròpia
www.vegueriapropia.org