Comunicat 59 - Àmbit funcional de planificació territorial

21.06.2006

Àmbit funcional de planificació territorial
   

Avui 21 de juny, és un dia molt especial pel Penedès.

La Comissió de Política Territorial del Parlament de Catalunya, ha debatut i aprovat per 11 vots a favor (CIU+ERC+PP) i 6 abstencions (PSC+ICV), la següent resolució:

PROPOSTA DE RESOLUCIÓ SOBRE LA CREACIÓ DE L’ÀMBIT FUNCIONAL DE PLANIFICACIÓ TERRITORIAL CORRESPONENT A LES COMARQUES DE L’ALT PENEDÈS, EL BAIX PENEDÈS, EL GARRAF, I AQUELLS MUNICIPIS DE L’ANOIA QUE LLIURAMENT HO DECIDEIXIN, EN EL MARC DE LA REVISIÓ DEL PLA GENERAL TERRITORIAL DE CATALUNYA.
Atès que l’article 8 de la Llei 1/1995 de 16 de març, per la qual s’aprova el Pla Territorial de Catalunya, preveu que la revisió del Pla s’ha de fer, com a mínim, cada deu anys.

Atès que pròximament farà deu anys de l’aprovació del Pla i, per tant, s’ha de fer aquesta revisió.

Atès que les propostes i les determinacions del Pla Territorial General han d'afavorir la concreció i l'especialització de les polítiques sectorials i alhora han d'establir un marc general de referència i coordinació per a aquestes polítiques.

Atès que són els plans d'àmbit territorial menor els que han de concretar aquestes directrius.

Atès que per a definir aquests àmbits, la legislació esmentada utilitza l'expressió: «unitat funcional definida i composta de sistemes urbans de diferents comarques», i aquest és un aspecte transcendental de la Llei per la qual s'aprova el Pla territorial general de Catalunya perquè els plans territorials parcials, aplicats a cada àmbit de planificació, han de marcar les directrius de desenvolupament en els propers decennis de les diferents realitats territorials que conformen el país, i també -mentre no es legisli sobre la divisió de Catalunya en regions-, a l'hora de planificar els serveis, el Govern ha de tenir en compte subsidiàriament aquests àmbits territorials funcionals que defineix la Llei.

Atès que en l’establiment dels àmbits de planificació territorials que estableix el Pla Territorial General de Catalunya, s’inclou l’Alt Penedès i el Garraf a l’Àmbit Metropolità, el Baix Penedès a l’Àmbit del Camp de Tarragona, i l’Anoia a l’Àmbit de les Comarques Centrals, sense tenir en compte que el conjunt d’aquests territoris tenen unes característiques pròpies que els uneixen amb una profunda similitud i complementarietat, alhora que els diferencia dels àmbits on han estat enquadrats.

Atès que, històricament, aquests territoris ja tenien una demarcació o vegueria comuna.

Atès que, actualment, el conjunt de territori que es proposa té prou entitat demogràfica, històrica i social, homogeneïtat física, coherència funcional o de relacions entre les comarques que les integren, integració i potència de l’estructura urbana, presència de centres urbans rectors consolidats i dinàmics, activitats econòmiques compartides i/o complementàries i realitats i problemàtiques comunes, en la mateixa o similar mesura que els set àmbits establerts al Pla Territorial General, una vegada modificat i reconegut l’Alt Pirineu i l’Aran.

Atès que l’àmbit funcional de planificació territorial d’acord amb el que disposa el Pla General, s’ha de tenir en compte subsidiàriament pel que fa a la planificació de llurs serveis.

Per tot l’exposat, el Grup Parlamentari de Convergència i Unió pesenta la següent:

PROPOSTA DE RESOLUCIÓ
El Parlament de Catalunya insta el Govern a:

1. Crear un nou àmbit funcional de planificació territorial dins la Revisió del Pla General Territorial de Catalunya que contingui les comarques de l’Alt Penedès, el Baix Penedès, el Garraf i aquells municipis de l’Anoia que voluntàriament i lliurament s’adhereixin a aquesta iniciativa.

2. Tenir en compte aquest nou àmbit funcional de planificació territorial als efectes dels plans parcials i sectorials que s’estableixen en la llei 1/1995, de 16 de març, per la qual s’aprova el Pla Territorial de Catalunya, modificant-ne aquells que s’hagin elaborat i adequant-los al nou àmbit.

Palau del Parlament, 22 de març de 2006