Comunicat 207, El Parlament Aprova Tramitar la Modificació de la Llei de Vegueries per Incloure-hi la del Penedès, 28.07.2016

AMB UNA AMPLÍSSIMA MAJORIA (98 VOTS CONTRA 34) REBUTJA LES ESMENES A LA TOTALITAT PRESENTADES PEL PP I C’S

 

Avui és un altre d’aquells dies senyalats en el camí per aconseguir la Vegueria del Penedès. La proposició de llei presentada conjuntament el passat dia 2 de juliol pels grups parlamentaris de JxSí, PSC, CSQP i CUP s’ha començat a debatre a la Cambra. Els representants d’aquests grups han pres la paraula per defensar el contingut d’aquesta llei. Han intervingut:

Eva Martínez del PSC i alcaldessa de Vallirana. Ha recordat l’ampli suport que té al territori la demanda de la vegueria per part d’ajuntaments, consells comarcals, el món econòmic, les entitats comarcals i moltíssimes ciutadans a nivell personal. Diu que el seu partit té un gran arrelament al territori una gran presència en el món local de manera que és bo posicionar-se a favor d’aquesta reivindicació que ha de servir per millorar les condicions de vida dels penedesencs sobretot si es compleixen les condicions de funcionalitat, proximitat i participació.

Hortènsia Grau de CSQP. Ha valorat i agraït la feina feta des del territori. Diu que amb el govern tripartit es va aprovar l’àmbit de planificació i que va ser un error no aprovar llavors la vegueria; lamenta que els governs posteriors no haguessin fet res per desenvolupar aquesta vegueria i les altres. Ha destacat la importància d’avançar en el Pla territorial i d’afrontar amb decisió i coherència la descentralització dels serveis de la Generalitat.

Joan Garriga de la CUP. Després de saludar els assistents penedesencs, diu que el plantejament de la reorganització territorial sempre ha anat lligat a la democràcia, recorda la Generalitat republicana que ho va afrontar, però l’alçament feixista ho va truncar. Ara tornem a parlar d’una organització que entronqui amb el sentiment i alhora l’eficiència: el Penedès té massa crítica suficient per ser-li reconeguda la seva singularitat entre les dues grans àrees metropolitanes veïnes.

Neus Lloveras, alcaldessa de Vilanova, i Teresa Vallverdú, diputada de l’Arboç  s’han repartit el temps de JxS. Lloveras celebrava el consens de 99 diputats en aquest tema que consisteix bàsicament a adaptar la divisió territorial a la realitat, a treballar a favor del desenvolupament socioeconòmic d’un territori amb un fort sentiment de pertinença. Vallverdú diu que la política mereix aquest nom quan és al servei de tothom. No es tracta de res romàntic, sinó social: per la seva situació el Penedès ha sigut massa sovint una reserva de sòl barat per col·locar-hi polígons i infraestructures de mobilitat que passen de llarg i la vegueria ha de ser l’eina per canviar-ho. Compara finalment la voluntat dels penedesencs d’esdevenir vegueria amb la dels catalans d’esdevenir república.

Per part dels grups contraris a la llei ha parlat primer Santi Rodríguez del PP, vilanoví, intentant justificar el seu no i la contradicció d’haver donat suport a l’àmbit i a mocions provegueria: ha estat un discurs ben travat i respectuós amb els seus conciutadans penedesencs. Finalment ha parlat Sergio Sanz, de C’s amb una intervenció tòpica i absolutament indignant, plena de menyspreu a tota la gent del Penedès que hem treballat i ens hem il·lusionat pel nostre reconeixement i pels avantatges de tota mena que comportarà.

Ara el Parlament comença el període de vacances estiuenques i tan bon punt s’acabin (setembre) la tramitació de la llei començarà a obrir-se camí. En no preveure’s que sigui gaire complicada, tot fa pensar que al novembre/desembre se’n podria produir l’aprovació definitiva. Per acabar cal afegir que la mateixa llei també recollirà la modificació que comporta el reconeixement de la comarca del Moianès i la seva adscripció a l’àmbit de la Catalunya Central.

En acabar, i a iniciativa seva, el president Puigdemont, acompanyat del Conseller de Governació, l’arbocenc Jordi Jané, ha volgut fotografiar-se amb els diputats del territori i els altres que han donat impulsat a la llei, membres de la PVP, així com amb els penedesencs i moianencs que hem assistit a aquesta històrica sessió.