Comunicat 4

Comunicat conjunt 04
07/05/2005

Segona trobada entre la Plataforma per una Vegueria Pròpia i la Plataforma per la Vegueria de l’Alt Ter
 
 
El Museu del Vi de Vilafranca del Penedès ha acollit aquest dissabte, dia 7 d’abril, la segona trobada entre les plataformes Per una Vegueria Pròpia (Alt i Baix Penedès, Anoia i Garraf) i Per l’Alt Ter (Osona i el Ripollès).

Primer de tot s’ha reafirmat la voluntat de treballar conjuntament. A la roda de premsa posterior, celebrada al mateix museu, el geògraf Jaume Font deia, en aquest sentit, que el mapa de set vegueries que s’imposa des de la Generalitat (i que obvia les reivindicacions de les plataformes) “respon a un país virtual, no a un de real”, aixñi com que la divisió en nou vegueries “conforma un mapa precís i quadrat”.
La crítica a la classe política ha estat un dels trets destacats. Fèlix Simon, membre de la Plataforma per una Vegueria Pròpia, declarava a la premsa que “la reforma territorial no se’ns ha consultat, i per tant és una imposició”. Simon, que assegurava que diluir l’Alt Penedès a la zona metropolitana “no seria com tirar aigua al vi, sino com tirar el vi a l’aigua”, va titllar la situació de “fracàs de la política local”, els integrants de la qual no han fet res per evitar el mapa de set vegueries. Igual de contundent es mostrava Josep Cullell, de la Plataforma per l’Alt Ter, que assegurava que “si els polítics no ens consulten, aleshores som súbdits”.
En la trobada s’han definit tres àmbits d’actuació conjunts: Treballar per la simplificació i descentralització de l’administració sobre els territoris naturals; Reivindicar que s’obri un procés participatiu on s’escolti la veu sobirana del ciutadà (no ho seria, en cnavi, que el projecte de llei de nova divisió territorial surti a exposició pública durant els mesos d’estiu, tal i com indiquen les últimes informacions); I desenvolupar un seguit d’actuacions conjuntes, com ara la presentació pública de les dues plataformes al Col·legi de Periodistes de Barcelona durant la primera quinzena de juny, campanyes de captació d’adhesions dels ajuntaments i dels consells comarcals dels dos àmbits, o entrevistes amb el Síndic de Greuges i amb el president de la Generalitat de Catalunya.
La roda de premsa posterior també va servir per presentar per primera vegada a la llum pública la Plataforma per una Vegueria Pròpia (Anoia+Alt Penedès+Baix Penedès+Garraf), alhora que per anunciar que, durant el cap de setmana de Sant Jordi, s’havien aconseguit 1.600 adhesions de particulars, 10 d’entitats i una d’ajuntaments.
Els membres d’ambdues plataformes s’han mostrat, a preguntes dels periodistes, absolutament convençuts que el Govern s’equivoca, i que, al final, el sentit comú s’imposarà al territori.

Vilafranca del Penedès, 6 de maig del 2005