Fèlix Simon , l’Extra, 09.02.2010, La Vegueria Penedès ara, encara és possible

 

La proposició de llei del reconeixement del Penedès com a Àmbit funcional va arribar un any tard al ple del Parlament. Les causes van ser múltiples i diverses. Confiem, almenys ara, que la tramitació es faci per la via d’urgència, i tot acabi com esperem, sense retallades. I per acabar-ho d’adobar, el dimarts 2 de febrer, el govern va presentar el projecte de llei de vegueries i en va fixar 7 ignorant a consciència el Penedès. Una exclusió injustificable, malgrat que és deguda, en part, al retard esmentat, i és l’expressió negativa dels interessos dels partits del govern que continuen fent un discurs tàctic i d’esquena al territori.

 

Queda clar, doncs, que a la pràctica tot està pactat des de fa temps en els governs del tripartit i de l’entesa; i ni la pressió de la raó, feta des del territori penedesenc, ni les mocions als ajuntaments i consells comarcals, ni l’aprovació inicial de l’Àmbit al Parlament, han fet moure el govern dels seus interessos partidistes. Ja sabem que en política res no és impossible; per molt menys s’ha fet molt més...,  però ara ens toca, durant uns mesos, viure hipotecats pel càlcul electoral, i per això el Penedès queda aparcat per més endavant, diuen; però algú es pot creure que el govern de Madrid, modificarà la delimitació provincial només per a nosaltres?

 

Si el Parlament és l'espai on la representació política del poble exerceix les funcions de creació, control i impuls de l'acció del govern de la nació; si és un àmbit central en la vida de Catalunya, obert a la participació;  si de debò recull el sentiment i la voluntat de la ciutadania, té el deure de reconèixer el Penedès, un territori que no és dissoluble i que no pot emmudir. El Penedès es mereix la millor qualitat de vida possible per als seus habitants... per això, és del tot legítim que les comarques penedesenques  disposin de l’instrument fonamental per aconseguir-ho:  la Vegueria Penedès

 

Si estem en desacord amb aquesta situació que es vol imposar, l’hem de canviar, per mitjà de diferents estratègies, influint en els centres de poder executiu o legislatiu amb la finalitat d'afavorir els interessos d'aquells a qui representem, i també mobilitzant-nos. No podem acceptar les actuals intencions del govern i, des del territori, entre tots, hem de tenir la capacitat per aconseguir que els partits facin possible els canvis necessaris en els projectes de govern referits al Pla territorial general de Catalunya, a la llei veguerial i a la llei electoral, que facilitin el camí fins a la nostra emancipació definitiva.

 

Per totes aquestes raons, cal continuar amb intensitat, treballar per fomentar la consciència de la necessitat de la Vegueria Penedès, com a única alternativa per garantir el nostre futur. Si la participació i l’acció del territori és eficient, farem possible molt a curt termini que els grups parlamentaris presentin les esmenes pertinents per afegir el Penedès a la llista de les vegueries en el procés de tramitació de la llei, fins a la seva aprovació definitiva. Ara tenim més consciència del que som i també del que podem ser, per això tot es possible, però el demà en política ningú l’ha vist.

 

Fèlix Simon

President de la Plataforma per una Vegueria Pròpia.