Fèlix Simon, Diari de Tarragona, 07.02.2010, La Vegueria Penedès : una aspiració legítima

 

Si la identitat comença amb el nom, Penedès és el nom, la marca, que des de fa segles, millor explica la realitat rica i diversa que uneix les 500.000 persones que viuen al Baix Penedès, al Garraf, a l’Alt Penedès i a l’Anoia. Un territori que du al darrera una llarguíssima història de reconeixements, -ja era vegueria al segle XIV-, que ha mantingut els seus trets característics, però que des de fa un temps ha pres una deriva perillosa. Estem vivint per sobre de la capacitat del territori, hi ha un deteriorament del paisatge i la D.O. Penedès, no acaba de tenir el prestigi que té, per exemple, La Rioja, una Comunitat Autònoma espanyola i una província sense Diputació, amb molts menys habitants que el Penedès.

 

La realitat natural ofereix el marc essencial i la voluntat de progrés marca la direcció, però ara el nostre territori està estressat, i en ple procés de transformació, en part per la desprotecció jurídica de l’espai agrari i en part pels estralls de la pressió urbanística, industrial i logística feta des de les àrees metropolitanes de Barcelona i Tarragona. Tenim una dimensió que permet planificar a escala humana, a favor de les persones, per això VOLEM  menys creixement i més desenvolupament, per frenar el deteriorament dels recursos naturals. Cal que el Penedès recuperi el seu prestigi, tenim tots els actius per esdevenir un referent a Catalunya i a Europa.

 

Al 2005, neix la Plataforma per una Vegueria Pròpia, amb l’objectiu de treballar per assolir la vuitena Vegueria. Tenim les adhesions de 63 ajuntaments (90% de la població), els 4 Consells Comarcals, entitats cíviques, organitzacions empresarials, i milers de ciutadans. Desprès dels acords inicials el 2006 i 2007,  a la Comissió de Política Territorial, no és fins el passat 16 de desembre que es va aprovar per unanimitat la Proposició de Llei de creació de l’Àmbit Funcional de Planificació al Penedès. Però el dimarts 2 de febrer, el govern va presentar el projecte de llei de vegueries i en va fixar 7 ignorant a consciència el Penedès.

 

L’encaix del Penedès amb les àrees metropolitanes grinyola, és forçat, poc natural i no ens garanteix la cohesió social i menys el benestar de tots els penedesencs. Malgrat sap tothom que res no esgota tant com la defensa de les obvietats, al Penedès ens és fonamental disposar de la VEGUERIA PRÒPIA, per poder promoure, prioritàriament, el desenvolupament social i econòmic, amb criteris de cohesió i sostenibilitat.  

 

Si el Parlament és l'espai on les i els representants polítics del poble exerceixen les funcions de creació, control i impuls de l'acció del Govern de la nació, un àmbit central en la vida de Catalunya, obert a la participació,  si de veritat recull el sentiment i la voluntat de la ciutadania, té el deure de reconèixer el Penedès, un territori que no es dissoluble i que no pot emmudir, perquè es mereix la millor qualitat de vida possible per als seus habitants... per això, es del tot legítim que les comarques penedesenques  disposin de l’instrument fonamental per aconseguir-ho:  la Vegueria Penedès

 

Fèlix Simon
President
PLATAFORMA PER UNA VEGUERIA PROPIA