JOSEP FAURA, El 3 de Vuit, 4.05.2007, PSC, ICV, Ramon Xena, d'ERC, i la VP

El Ple de l’Ajuntament de Vilafranca del 26/04/07 va rebutjar debatre per via d’urgència la moció presentada per la CUP -en via ordinària havia estat vetada abans pel Sr. Alcalde- demanant que es ratifiqués la validesa dels acords presos en dos plens anteriors en favor de l’aplicació de mesures per donar a conèixer la Vegueria Penedès. La votació va obtenir els vots a favor de CIU, la CUP, el PP, i els vots en contra del PSC, ICV, i ERC.
No hi va valer la imminència de les properes eleccions municipals que donaven a l’acord tan sols una durada d’un mes ja que la nova composició del proper consistori l’hauria ratificada o invalidada.
Donat aquest rebuig, no es van poder sentir els arguments pels quals l’equip de govern no ha volgut mai aplicar els acords sobre la Vegueria. Tenia por de reiterar les evidències?
El fet de bloquejar la posada en pràctica de les mesures acordades en plens anteriors es basava en una antijurídica interpretació falsament legalista de la llibertat de l’Alcalde de complir els acords de qualsevol ple. Un es pregunta, doncs: en què queda la sobirania del ple? Pel que sembla hi ha temes que són “sagrats” perquè convenen al govern i d’altres que depenen del seu interès; o interessos...
Tanmateix, això no té res d’estrany i es contradiu amb què el PSC i ICV votessin al seu dia en favor de la creació de l’Àmbit de Planificació Funcional per al Penedès i ara ho desmenteixin optant per la Regió I, els uns; o pel silenci en l’àmbit local, els altres.
En aquest context, la lectura dels propòsits electorals -el PSC i ICV han editat papers idílics- porta a un altre amarg desencís dels qui malgrat tot segueixen empenyent; o a la nàusea, dels qui han deixat de votar per cansament de tanta comèdia.
Pel que fa a ERC, no ha tingut sort amb el regidor Ramon Xena, atesa l’ambiguïtat de la seva trajectòria. En aquest Ple, per ser fidel al partit, votà en contra d’una moció de la CUP, crítica amb la Unió Europea; ara bé, una “fidelitat” contrària el va fer votar en favor del govern que li dóna un càrrec. Li va ser més fàcil de complir amb l’enrabiat propòsit d’un ple anterior de no embolicar-se més amb la Vegueria, que ser fidel a la voluntat expressa dels militants, dels parlamentaris i darrerament del Consell Executiu d’ERC. Quin era el grau de la causa “superior” que el feia trencar amb anteriors votacions favorables i amb la línia d’ERC?; on se situa la seva personal coherència?
Otger Amatller, de la CUP, acudint al torn de precs i preguntes, va llegir el text amb què el portaveu de la Plataforma s’hauria adreçat al Ple, tant per agrair l’atenció prestada pel conjunt de regidors al tema de la Vegueria, com per denunciar el renovat incompliment dels acords, i aportar, un cop més, les raons que avalen la creació d’una Vegueria per a un Penedès amb veu i vot. Els oients de Ràdio Vilafranca que seguirien la lectura, podien constatar, si més no, la tristesa que provoquen uns “demòcrates” posats d’esquena als ciutadans. Un gest que a finals de la sessió la gent de la Plataforma, acompanyada per altres persones presents al ple, van dedicar ostensiblement a aquells benemèrits representants del poble.
Aquesta és l’última crònica sobre l’actitud dels partits amb la Vegueria. CIU, PP i la CUP han tingut fins ara i prometen una actitud de clar suport. Esperem que hi siguin coherents i que ERC, amb els nous regidors, s’avingui a la posició real del partit.

Josep Faura i Pujol
Des de la Plataforma VP