RAMON ARNABAT, La Fura, 7.04.2006. De quina democràcia parlem?


 
    
  Amb motiu del Ple extraordinari de l’Ajuntament de Vilafranca sobre la Vegueria del Penedès, s’han alçat algunes veus que atorgant-se el paper de defensors de la democràcia han desbarrat del dret i del revés contra la Plataforma per una Vegueria Pròpia. Deixem de banda els insults, que acostumen a definir molt millor als que els diuen que als suposats destinataris. Deixem de banda que hores d’ara qualsevol penedesenc amb una mica de seny i capacitat de raonament s’haurà adonat que les crítiques, en realitat, no venien tant de com es va desenvolupar el Ple, com del que s’hi aprovà o, més ben dit, del resultat democràtic de les votacions dels regidors. Deixem de banda, la mala gestió del Ple per l’equip de govern i l’intent de boicotejar una proposta ciutadana, malgrat els acords previs adoptats. Deixem de banda que la Plataforma per la Vegueria del Penedès té més de 7.000 adhesions individuals, de prop d’un centenar d’entitats i de nombrosos ajuntaments. Deixem de banda tot plegat i parlem del rerafons de les acusacions d’antidemòcrates al moviment ciutadà per una Vegueria Pròpia, expressades sense debat i en el context de veure qui la diu més grossa.
El primer que cal deixar clar és que la gestió de la iniciativa de la convocatòria d’un Ple extraordinari sobre la Vegueria del Penedès, va correspondre a la Plataforma per una Vegueria Pròpia i la van fer seva diversos partits de l’Ajuntament vilafranquí. Després de diversos incidents, coneguts de tots, es celebrà el Ple havent-se pactat prèviament com es desenvoluparia aquest. Tot plegat prou democràtic. Durant el Ple els regidors manifestaren les seves opinions respecte dels punts de la Moció presentada i les esmenes proposades i d’altres qüestions que no tocaven, i els representants de la Plataforma explicaren i justificaren la Moció presentada. Arribada l’hora de la votació i, després d’uns moments de confusió, la Moció va ser votada en la seva totalitat i fou aprovada. Tot plegat prou democràtic. Alguns dels que consideren antidemocràtic aquest Ple, veuen perfectament democràtic que l’equip de govern no mogui un dit en favor de la vegueria del Penedès, malgrat el Ple s’hi ha manifestat a favor en diverses ocasions.

Tinc la impressió que darrera aquesta suposada defensa de la democràcia, hi ha una defensa duna mena de despotisme il·lustrat: “tot pel poble, però sense el poble”. La democràcia, no pot limitar-se a votar cada quatre anys i donar un xec en blanc als representants escollits. La democràcia implica la participació dels ciutadans en la vida política i, precisament, un dels principals dèficits del nostre país, és la manca de participació política. Omplir-se la boca de “participació ciutadana” o organitzar “plans de participació dirigits”, i després carregar-se les poques iniciatives autònomes de participació ciutadana, no és la millor manera de fomentar la ciutadania activa. Hi ha entre els nostres polítics (càrrecs i dirigents) massa por a la democràcia participativa, d’aquí que sota l’aparença de defensar-la, intentin barrar-la o limitar-la. Una democràcia forta requereix una societat civil organitzada i crítica. Sortosament, tan al Penedès, com a Catalunya, hi és.