REGULL, PERE. El 3 de vuit, 7.01.2005 La vegueria metropolitana... o l'assimilació en la gran B

REGULL, PERE. El 3 de vuit, 7.01
La vegueria metropolitana... o l'assimilació en la gran Barcelona
    
Les persones que viuen de ple en l’àrea metropolitana de Barcelona, viuen en un entorn força més despersonalitzat, que perd les tradicions, amb més inseguretat ciutadana i actes incívics, i on els serveis estan més saturats. Sovint, aquest entorn és una ciutat dormitori, socialment descatalanitzada, on el preu de l’habitatge és desorbitat, on hi ha una manca evident d’espais verds, on s’accentuen les diferències socials i on la pressió fiscal és la més forta de Catalunya. És en aquest entorn, on els governants locals són una simple corretja del partit.

En major o menor grau, aquests elements caracteritzen les poblacions de l’àrea metropolitana, ciutats amb les que Vilafranca no hi comparteix ni una història, ni una idiosincràcia que justifiqui quedar inclosos dins la mateixa vegueria. A més, no és bo que supeditem el nostre futur a una vegueria on depenguem del repartiment del pastís que faci Barcelona segons li convingui. Crec en una Vilafranca amb capacitat de decidir, capital d’un Penedès vigorós, amb un creixement i una economia que no li faci perdre el que és més important: la qualitat de vida de la gent que hi viu. Crec en un Penedès que sigui el pulmó entre les grans zones industrials de Barcelona i de Tarragona. Vilafranca ha de mirar cap a Barcelona, però també cap a Vilanova, cap a Tarragona, cap a Igualada, cap a Manresa,... És obvi que, d’una banda, la inversió en les infraestructures que possibilitin aquesta obertura de mires és bàsica, però, de l’altra, és molt important que Vilafranca lideri una vegueria on pugui decidir el tipus de creixement, els serveis que li interessen, les inversions que es faran i els sectors que les hauran de rebre... I és molt dubtós que Vilafranca pugui exercir aquest poder de decisió dins d’una vegueria en la que competeixi amb macro-ciutats com Barcelona, Terrassa, Sabadell, l’Hospitalet, Santa Coloma de Gramanet, Sant Feliu de Llobregat, etc.

Amb aquesta divisió territorial que ens volen imposar pot arribar un dia en que, malauradament, el diari “El Periódico” publiqui les notícies de Vilafranca integrades en l’espai dedicat a “Gran Barcelona” i no en el de “Catalunya”, com fins ara.